A gőzkabin tulajdonképpen nem más, mint a gőzfürdő egyik modern megfelelője, amelyben a sugárzó energia egyenesen hővé alakul át, amelyet
testünk élő sejtjei fognak elnyelni a regeneráció érdekében.

Használata során – orvosilag igazolt, hogy – a felszabaduló anyagok közvetetten befolyásolják szervezetünk elektrolit egyensúlyát, valamint endokrin és autonóm rendszereit.
Egy gőzkabinban eltöltött kezelés során egy rendkívül komplex, biológiai folyamat indul meg szervezetünkben, amely a gőz fizikai stimulációján alapul és jótékony hatással van a stressz-szint csökkenésére, de a mellékvesekéregre is, valamint képes megnövelni a vér szteroid szintjét.


A gőzkabinnal elérhető hidroterápiás kezelés közben testünk arra törekszik, hogy minél nagyobb hő leadását tudja végrehajtani, legfőképpen a bőrön és a tüdőn keresztül. Amennyiben a környezet hőmérséklete lényegesen nagyobb, mint saját testünkké – ez pedig jellemző a gőzkabinos kezelésekre – akkor szervezetünk egyetlen lehetséges módot ismer a védekezésre, az intenzív verejtékezést. Ezzel testünk ugyan nem képes állandó hőmérsékletet elérni, ezért az elkezd növekedni, általa pedig intenzívebbé válik a mikro keringés, így képesek leszünk arra, hogy a gőzkabin segítségével a lehető legtöbb hőt tudjuk felvenni.  

A mikro keringés intenzitásának fokozatos növelése rendkívül jó hatással van szervezetünkre, de különösképpen immunrendszerünkre. Sejtjeink ugyanis ezáltal intenzívebben képesek tápanyaghoz és oxigénhez jutni, a gőzkabin használatával tehát beindul egy rendkívül összetett egészségvédő folyamat. Testhőmérsékletünk növekedése attól függ, hogy milyen hőmérséklet és páratartalom uralkodik a gőzkabinban, hogy mennyi ideg tart a kezelés, valamint, hogy milyen az adott ember izzadási képessége.
A gőzkabin segítségével testhőmérsékletünk 37,6 és 40 Celsius fok között változhat, tehát kijelenthető, hogy a gőzfürdő során bekövetkező komplex változások nagy részben a testhőmérséklet növekedésének köszönhetők, de nagy szerepe van ebben a hormonális- és idegrendszernek is, amelyek reflexek segítségével próbálják megnövelni a hő leadását. 

Számtalan kutatás készült már a múltban a gőzkabinnal kapcsolatban, amelyek kimutatták, hogy a jól megválasztott időtartam és hőmérséklet esetén a gőzfürdő hatása teljes egészében megegyezik a szaunázással elérhető élettani hatásokkal. A gőzkabinban megjelenő lényegesen nagyobb páratartalom ugyanis ellensúlyozza a szauna alacsonyabb hőmérsékletét. Ehhez azonban rendkívül fontos, hogy a gőzkabin hőmérsékletének megválasztása és szinten tartása megfeleljen testünk és állóképességünk követelményeinek. Egy átlagos gőzkabin esetében az optimális hőmérséklet45 Celsiusfok körüli. Ez a tartomány egyrészt a legkellemesebb az emberi test számára, másrészt a legkedvezőbb is a szervezetnek, elég csak néhány fokkal túllépni az optimális értékeket és máris túl forrónak fogjuk érezni a gőzt. Testünk ugyanis pontosan érzi és ezzel együtt jelzi is, hogy melyik hőmérséklet a kellemes és nyugtató számára, ami ugyanis megterhelőnek számít, az már egyben ártalmas is. 

A gőzkabin gyártók természetesen különös gondot fordítanak arra, hogy megfelelő minőségű kezelőrendszerekkel megakadályozzák a túlzott hőmérsékleti emelkedést, így teljesen automatikusan szabályozzák azt, a gőzellátás és a gőzsűrűség, valamint a használt és a friss levegő áramoltatása mellett.

 

Egyébiránt a legendás törökfürdők hangulatát és érzésvilágát kívánja felidézni a használókban, ezzel segítve a stressz oldását, a regenerációt, a szervek ideális vérellátását, valamint az izmok ellazulását. Segítségével könnyedén enyhíthetjük légzőszervi megbetegedéseinket, hidratálhatjuk bőrünket, serkenthetjük méregtelenítő kúránkat és megakadályozhatjuk általa a cellulitisz kialakulását is. Kitűnő továbbá szív- és érrendszeri megbetegedések rehabilitálására, de megnöveli a pulzusszámot is úgy, hogy a vérnyomást nem emeli fel. Segítségével kitágíthatjuk hajszálereinket is, így sejtjeink sokkal nagyobb mennyiségű tápanyagot tudnak kivonni a véráramból, amely bőrünket egészségesebbé, hidratáltabbá és egyben fiatalabbá is teszi. 

Egy rendkívül ősi gyógymódot is alkalmazhatunk általa, amit úgy hívnak, inhalálás. A gőz belélegzésével ugyanis könnyedén segíthetünk felső légúti megbetegedéseinken, de általános immunrendszer erősítőként sem utolsó.
A modern gőzkabinokban az inhalálás egy rendkívül kellemes élmény, a hagyományosnál pedig lényegesen nagyobb hatékonysággal bír, legyen szó megfázásról, influenzáról orr- és arcüreg gyulladásról, hörghurutról vagy éppen asztmáról.

                    

A fentiek mellett ráadásul hatékony segítséget nyújthat a mozgásszervi, valamint a reumatikus panaszok enyhítésére, de megoldás lehet keringési- és anyagcserezavarok esetében.  Rendszeres használatával megakadályozhatjuk a visszerek kialakulását is, de már meglévő cellulitisz betegség tüneteinek enyhítésére is tökéletesen felhasználható. Segítségével ráadásul könnyedén megszabadulhatunk felesleges kilóinktól is, hiszen használatával természetes súlycsökkentő reflexeket indíthatunk el testünkben. Az izzasztás segítségével kivitelezett fogyás ugyanis már egy régóta ismert praktika, amely egyben az immunrendszer legtermészetesebb doppingszere is, néhány nem túl megerőltető edzésprogram vagy diéta mellett pedig a hatásos fogyókúra egyik csodaszere is lehet. 

Összességében tehát kijelenthető, hogy a gőzkabin egy olyan hatásos módszer, amely nem csak testileg, hanem szellemileg is képes felfrissíteni használóját.