Miért jó választás a fóliázott beton medence?

A fóliázott betonmedence hosszú élettartama köszönhető a betonszerkezetnek, a benne levő UV stabil fólia pedig a megfelelő előkészítés mellett bármikor könnyen cserélhető. Minden hosszútávú beruházásnál a két legfontosabb alapelv a fenntarthatóság és a felújíthatóság.

A víz záróságot itt a fólia biztosítja, a szerkezet csak statikai jelleget képvisel. Tehát nincsenek fix méretek, formák, megengedettek a lépcsők, ülőpadok, így a kivitelezés során nagy teret engedhetünk a fantáziának. Ez sokat jelenthet egy kert vagy épületrész kialakításánál.

Sokan idegenkednek a fóliától és ragaszkodnak az egyszerű szerkezetű medencék csempével, üvegmozaikkal való burkolásához, amely a vízzárás szempontjából veszélyes kivitelezést eredményezhet. Ezen igények kielégítése érdekében esztétikus megoldásoknak bizonyulnak a mintás vagy 3D-s fóliák.

Hogyan épül a fóliázott zsalukő medence?

A vízkezelés szempontjából megoldható a feszített és a süllyesztett víztükör kialakítása.

Természetesen a talajszerkezet amely jelentösen befolyásolja a statikai kialakításokat, de többnyire a  szerkezet igényel egy kavicságyra fektetett hálós vasalású aljzat betont, az oldalfal és a gépház kialakításához szükséges vasalt zsalukőfalat.

Fokozott figyelmet igényel a szerkezetbe bekerülő idomok pontos elhelyezése, mivel ezen a helyeken a fóliát kivágjuk és szorítóperemmel rögzítjük. A vízzárósságot tekintve ezek a fólia egyik legkritikusabb pontjai, ezért lényeges megfelelő szakmai tapasztalat.

A felületet a fólia miatt egy simára vakolt vagy glettelt oldalfal képezi (mint egy festésre előkészített falfelület).

Egyszínű medence fólia
Fóliázott medence mintás fólia
Fóliázott medence Ceramic fóliával

Milyen fóliát válasszak?

Az utóbbi években sok féle gyártó került a piacra extrémnél extrémebb fóliákkal próbálnak egyediséget biztosítani. Cégünk a Renolit cég több mint 30 éves gyártói tapasztalatára támaszkodva biztosítja az elvárható elegancia mellett az egyre nehezebben tartható élettartam garanciát.

1,5 mm vastag akril bevonatú Egyszínű vagy Mintás fóliák.
2 mm vastag 3D Touch, Ceramics vagy Extreme  fóliák.

A legtöbb családi medence ma már több fronton ellenálló fóliaburkolatot igényel. Medencéink 80% sósvizes vízvertőtlenítéssel rendelkezik így az UV stabilitáson, a mikroorganizmusokkal szembeni ellenállóképességen kívűl időtállónak kell lennie az elektrolízis és az így képződő klór gázzal szemben is. Az extra bevonattal rendelkező fóliák könnyebben tisztíthatóak és így időtállóbbak.

Az összes fólia rendelkezik egy extra lakk réteggel és szöveterősítéssel, így lesz rendkívül strapabíró és erős.  A lépcsőket balesetvédelmi szempontokból csúszásmentes fóliával burkoljuk, kivétel a 3D vagy Ceramic fóliáknál.