Burkolt vasbeton medence:          Fóliázott beton medence:              Üvegszálas medence:

                    

Fémpalástos fóliás medence:      Polipropilén medence:

          

Miért és milyen medencét szeretnék?

Az otthonunkban lévő medencék (legyen az beltéri, vagy kültéri), ma már nem feltétlen a luxust jelentik. Beruházhatunk először egyszerű felfújható, vagy összeszerelhető medencékbe is, amit következő évben kidobhatunk. Ezek a megoldások arra jók, hogy kipróbáljuk tényleg van-e szükségünk saját otthoni „strandra”. A megvalósítás előtt el kell döntenünk milyen célra, mennyit és hogyan szeretnénk használni, megéri-e nekünk ez a beruházás. Gyors költségvetés, mennyit járunk strandra, a gyerekek mennyire szeretik a vizet. Varázsoljunk meghitt családi strandhangulatot saját kertünkbe barátainkkal, a családdal, különösebb rákészülés és fáradalmak nélkül (strandra menetel előtti készülődés, belépők, idő, stb.). Mindezen kívánalmak összessége alapján szakemberek által, igényünknek megfelelő medencét lehet telepíteni. Egy szempont nagyon lényeges, ami más beruházásokra is igaz, csak minőségi termékekkel dolgozzunk, mert ahogy a szólás is mondja: „Olcsó húsnak híg a leve!” Inkább a minőségi, kicsit drágább terméket vásároljuk, hiszen hosszútávra tervezzük gondtalan fürdőzésünket. Ma már bármi megvalósítható: hátmasszázs, vízköpő, levegő vagy vízbuzgár, ellenáramoltató, LED-es világítás, változatos burkolatok, burkolattípusok, medencefajták, stb.

A fixen telepített (épített), medencék lényegesen nagyobb beruházást igényelnek, viszont egy életre szólnak! A leggyorsabban és egyben legolcsóbban telepíthető medencetípus a fémpalástos medence. Aljzatbeton, illetve oldalfal építése itt is szükséges – kivéve a kör alakú medencét -, hiszen ez öntartó szerkezet, ezért akár a felszínre is felállítható. Ezeknél a medencéknél, a burkolat típusa csak fólia lehet. Formavilágát tekintve három típust különböztetünk meg: ovális, kör és nyolcas típus. Ezen típusok telepítése oldható meg a legrövidebb idő alatt. Minden szempontból komolyabb beruházást igényelnek az épített betonmedencék.

Az egyszerűbb épített, nem vízzáró betonmedencék fő alapelemei zsalukőből készülnek. Burkolatuk kizárólag fólia lehet, melyhez szintén gazdag szinválaszték áll rendelkezésünkre.

Vízzáró vasbeton medencénél több kritériumnak is meg kell felelni. Burkolatuk lehet csempe, illetve üvegmozaik. Az épített medencék formavilágának a benne, illetve körülötte elhelyezett élményelemek sokaságának csak a fantáziánk szabhat határt. Fóliaburkolatnál figyelembe kell venni az idő és vegyszerállóságot. Csempe és mozaik burkolatnál a fugák elkoszolódására lehet godolni, de ez megfelelő karbantartás mellett kiküszöbölhető. Nagyon fontos, hogy csak speciális fürdőzésre gyártott csempét és mozaikot használjunk, mert a hagyományos fürdőszobai burkolatok a medence burkolására nem alkalmasak (megtapadnak rajta az algák, hamar elkoszolódnak, nem állják az uszodavegyszert, nem fagyállóak).

A különféle burkolatokhoz kiegészítő elemek is kaphatók, mint vályú vagy kapaszkodóelemek, csúszásmentes egységek. A medence köré bármilyen anyag lerakható, akár kemény trópusi faburkolat, vagy térkő burkolat, a lényeg, hogy fagyálló és csúszásmentes legyen! A különböző szennyeződések, egyéb külső hatások ellen, illetve takarékossági okokból, telepíthetünk fedést is a medencére. Többféle fedéstípust különböztetünk meg: hőtakaró, biztonsági fedés, redőnyös takarás, polikarbonát fedés. Ezek különböző védelmi és biztonsági funkciót látnak el. 

A sokféle medence típus és a hozzá tartozó kiegészítők sokaságának egyénre szabott kivitelezéséhez kérje szakemberek segítségét.